RARE!! NASI LEMAK SANTAN KELAPA SAWIT
J
MKay pun first time rasa tempohari.
Officemate yang promote, ONLY AT DAYABUMI katanya haha. 2-3 kali jugak pergi gerai tu, tapi
biasanya SOLD OUT. Alhamdulillah satu pagi tu, dapatlah juga beli…itu pun
tinggal 2 bungkus je.
Sebungkus RM 2.50, which is MKay rasa
acceptable, tak terlalu murah/mahal. First experience dari luar, kita takkan
tahu yang nasi lemak tu diperbuat dari santan kelapa sawit sebab packaging sama
macam nasi lemak daun pisang biasa.
So….kenelah bukak bungkusan haha. Bila
bukak, wangi daun pisang as usual. First suapan, rasa sedappp…. cuma tak boleh
nak differentiate lagi. After 4-5 suap barulah dapat summarized. Apa yang MKay
dapat buat kesimpulan, rasa santan kelapa sawit ni lebih mild compared to
santan kelapa biasa.
MKay ade search apa kelebihan santan kelapa
sawit ni dan jumpa artikel from Utusan Malaysia;
"Dari segi
tekstur, rasa dan bau santan sawit dan santan kelapa tiada beza.
"Malah,
santan sawit memiliki kelebihan yang tiada pada santan kelapa," ujarnya
ketika ditemui di kilang pemprosesan santan sawit di Serdang, Selangor
baru-baru ini.
Jelas Jasri,
santan sawit yang dihasilkannya memiliki kandungan asid lemak yang lebih
rendah, kurang kolestrol, kaya dengan vitamin A dan E selain dapat bertahan
lebih lama daripada santan biasa.
"Malah
penggunaan santan sawit ini hanya separuh daripada santan kelapa kerana ia
lebih pekat.
"Selain itu
ia juga tidak berbau tengik jika disimpan lama di tempat yang dingin ia dapat
bertahan lebih lama," katanya.
Santan sawit
dalam bungkusan mampu bertahan sehingga tiga bulan dan jika telah dibuka ia
bertahan selama sebulan di dalam tempat yang dingin.
For those wanna try, boleh je nak text MKay @
0132288703 atau datang terus Dayabumi. Tapi……tak sure stock ade ke tak hihi….
No comments:
Post a Comment